Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey

Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey

Günaydın millet… şu an saat sabah 07:38! Uçak gidiş, tren dönüşlü doğu ekspresi turumuz yaklaşık bir saat sonra başlayacak. Ben; teyzem ve iki aile dostumuzla birlikte bu yolculuğa çıkıyorum. Tur servisi sabah bizi belirlenmiş olan duraklardan alıp havaalanına getirdi. Biz de check-inlerimizi geceden buradan zaman kaybetmemek adına yapmıştık. Şimdi ise bekleme alanında kapımızın açılmasını bekliyoruz.

Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey
İstanbul – Erzurum Uçuşu

1,5 saatlik rahat bir uçuş sonrası ve beyazlara bürünmüş Erzurum’a adımımızı attık. Soğukluk derecesi olarak İstanbul’a göre çok daha yumuşak bir hava mevcut. Havaalanı çıkışı turizm şirketinin araçları bizi aldı ve ilk durağımız olan Koç Cağ Kebap’a doğru yola çıktık. Kadayıf dolması + cağ kebap gerçekten mükemmeldi. 2 şiş cag kebap ve şalgam icin 38 TL ödedim.

Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey
Koç Cağ Kebap Erzurum

Yemek sonrası Ulucamii ve çift minareli medreseyi dolaştık. Sonrasında Taşhan’a gelip sayısız oltutaşı mağazalarını bize verilen 45 dakikalık süre zarfında gezebildiğimiz kadar gezdik ve isteyenler hediyelik eşyalar aldılar.

Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey
Çift Minareli Medrese
Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey
Ulucamii
Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey
Taşhan

Uzun süren bir yolculuk sonrası Kars Sarıkamış kayak merkezine geldik. Burada en büyük sıkıntım ve hatam UGG’lar ile buralar gelmiş olmamdı. Eğer bu mevsimde gelecekseniz kesinlikle su geçirmeyen bir bot ile gelmelisiniz. Çünkü an itibari ile ayaklarım tamamen su içerisinde. Burada 20 tl karşılığında ekipçe telesieje bindik ve sonrasında da kafede salep(20), çay içmek için mola verdik. O sırada ben de soba kenarında ıslanmış ayaklarımı kurutmaya çalışıyorum.

Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey
Sarıkamış Kayak Merkezi
Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey
Sarıkamış Kayak Merkezi

Sarıkamış’tan ayrıldıktan 45 dakika kadar bir yoldan sonra Kars’a ulaştık yol üzerinde temsili Sarıkamış Şehitler Anıtına da uğradık. Gün sonunda aşırı yorulmuş bir şekilde tur şirketimizin bizim için belirlediği Kars şehir merkezinde bulunan SİM-ER otele geldik ve odalarımıza yerleştik. Odaya geldiğim gibi yüzümde bir yanma hissetmeye başladım evet tahmin edersiniz ki kardan dolayı yüzüm yanmış. Kulağınıza küpe olması gereken bir diğer şey güneş kreminizi asla unutmayın. Dudak nemlendiricisi, el kremi ve mutlaka mutlaka yedek su geçirmeyen bot! 

Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey
Sim-er Otel
Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey
Sim-er Otel
Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey
Sim-er Otel

Ortak aldığımız kararla 19:30 da otelin restaurantında turumuzdaki biz dahil 16 kişi ile birlikte bizim için hazırlanan yöresel yemekler eşliğinde akşam yemeğimizi yedik ve sonrasında çaylarımızı içtik. Herkes günün yorgunluğundan dolayı yemekten hemen sonra odalarına dağıldı.

Otel odaları gayet sıcak ve olması gerektiği kadar temiz ve hijyenikti. Beklentimi çok yüksek tutmadığım için bu otel beni tatmin etti.

İKİNCİ GÜN

Helloo… 2.günden herkese merhaba. Ekipçe belirlediğimiz saat olan 9:00’da hepimiz kahvaltı salonunda buluşup otelde açık büfe kahvaltımızı yaptık. Kahvaltı ürünleri arasında yöresel ürünler de vardı gayet güzel ve lezzetliydi. 10:00’da Ani Harabeleri’ne doğru yola çıkacağız. Bugün önlemimi aldım ve güneş kremimi sürerek yola çıkıyorum.

1 saat süren yolculuk sonrası Ani Harabeleri’ne vardık bu bölgeye müze kartı ile giriliyor girişte kartı olmayanlar olarak kartlarımızı satın aldık. Burada 1,5 saat kadar bir yürüş yaptık ve harika fotoğraflar çektik, rehberimiz de sürekli bize bilgilendirmeler yaptı.

Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey
Ani Harabeleri

Artık yavaş yavaş ekipçe acıkmaya başladık ve geldiğimiz yolu geri dönerek Kars merkeze dönüş yaptık. Yemek için yöresel yemekler yapan Sini Ev Yemekleri’ne geldik. Ben burada ayran aşı çorbası ve kaz yemeyi tercih ettim. Tatlı olarak umaç helvası yedim. Toplamda 140 TL ödedim.

Buradan şehir merkezinde yaklaşık bir buçuk kilometre kadar bir yürüyüş sonrası otelimize geri dönüş yaptık. Bu akşam ise ekip ile birlikte kafkas eğlencesine katılacağız.

Akşam eğlencesinden önce dinlendikten sonra otelin yemeğine indik yine yöresel yemeklerden; hengel ve ayran aşı çorbası ikram edildi.

Bu akşam ekipten isteyen kişiler ile birlikte Kars Sahne’ye kafkas gecesine geldik. Giriş ücreti grup ile birlikte olduğu için 80 TL. Etkinlik sonrası otelimize dönüp istirahate geçiş yaptık. Yarın sabah hep birlikte 8:30’da otelden çıkış yapıp Gastro Kars’a kahvaltıya gideceğiz. Yarın en yoğun gün olacak saat tam 00:00 ve şimdi dinlenme zamanı, yarın görüşmek üzere.

ÜÇÜNCÜ GÜN

Üçüncü günden herkese selam, saat 08:10 ve bavullarımızı hazırlayıp lobiye inmek için toparlanıyoruz. Bugünün ilk durağı olan Gastro Kars’a varış yaptık. Burada harika bir ambiyans bizi karşıladı. Kahvaltıda beğenmediğim tek bir ürün bile yoktu diyebilirim. Yine yöreye özgü olan tatlı ve tuzlu kete servisi yapıldı. Benim favorim kesinlikle tatlı kete oldu, tren yolculuğu öncesi tekrardan yanımıza kete alışverişi yapacağız belli oldu. Burada kahvaltı için kişi başı 80 TL ödedik. Kesinlikle bir daha gelinirse tercih edilebilecek bir yer. Buradan ise yolculuğumuz Çıldır Gölü olacak.

Kahvaltıdan sonra ilk durak Kanlı Tabya oldu. 1,5 saat kadar zorlu bir yol sonrası Çıldır’a varış yaptık. Burada efsane bir kar fırtınası vardı, fakat rehberimiz bizi Çıldır’ın en güzel kısmına getirdi. Dileyenler kızaklı atlarla birlikte dolaşıp fotoğraf çekindiler(Atlarla yapılan turun ücreti 20 TL). Tabii ben de buraya kadar gelmişken bu mini aksiyonu yaşamadan dönemezdim. Mini turdan sonra Atalay’ın Yeri Restaurant’ta sarı sazan yedik. Burada da iki kişi bir balık ve içecek söyledik. İki kişi için 85 TL ödedim.

Buradan sonra Kars Müzesi’nde anlatımlar eşliğinde ufak bir turumuz oldu. Ve herkesin heyecanla beklediği peynir alışverişi kısmı. Bunun için tur ekibimizde daha önceden bu taraflara gelen ya da arkadaş çevrelerinden aldıkları tavsiyelerle birkaç dükkan gezdik ve bana göre en güzel gravyer P.Ş mandradaydı. Burada herkes alışverişini yaptıktan sonra akşam yemeği için gideceğimiz restaurantın yakınlarındaki Migros’a gidip tren için alışverişlerimizi yaptık.

Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey
P.Ş Mandra

Akşam yemeği vasattı…

Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey
Labris Restaurant

Bu akşam yemek için Labris Restaurant’ı tercih ettikleri için oraya gittik sanırım gezi boyunca beğenmediğim tek yer olarak tarihe geçecek. Ortam ve ambiyans için elbette gelinebilir. Ben burada kars kavurma tercih ettim ve kesinlikle benim damak zevkime uymadı. Kaz yemek isteyenler için de kesinlikle burayı tercih etmesin derim çünkü Sini Ev Yemekleri’ndeki kaz buradakine bin basar diyebilirim. Garsonlar kesinlikle ilgisizler. Burada bir kaz, kars kavurma ve iki içeceğe 280 TL bir ödeme yaptım. Akşam otelden bavullarımızı almadan önce Sini Ev Yemekleri’nden sipariş ettiğimiz tatlı ve tuzlu ketelerimizi aldık.

Daha sonra otelden bavullarımızı aldık ve Kars Garı’na geçiş yaptık. Ve sonunda ellerimizde geldiğimizden kat kat fazla poşetler ve bavullarla trenimize ulaştık. Gerçekten şu an kendimi göç ediyormuş gibi hissediyorum. Biz uçak geliş tren dönüş olduğu için şanslıyız, tren geliş uçak dönüş olanların vay haline.

Doğu Ekspresi

Saat 22:10 gibi vagonumuza giriş yaptık ve kompartımanımıza yerleştik. Üzülerek söylemeliyim ki kesinlikle bana göre bir ortam değil. Öncelikle yalnızca iki bavulumuz ve birkaç fazladan aldığımız alışverişlerle odaya çok zor sığdık. Hatta bana göre sığamadık.

Odada çay, kahve yapma umudu ile getirdiğimiz kettleımızın çalışmadığınız farkettik. Daha sonra da anladık ki çalışmayan kettle değilmiş. Oda içerisinde tek bir priz var ve bu priz yalnızca bilgisayar, telefon şarj etmek için kullanılabiliyor. Sıcak su almak için üç vagon gidip restauranta ulaşıp oradan sıcak suya ulaşabiliyorsunuz tabii o da elinizdeki termos, bardak her ne ise o yalnızca o miktarda alınabiliyor.

Restauranttaki görevliler de ekstra suratsızlardı, resmen sıcak suyu zorla verdiler. Odalardaki sıcaklığı kendi isteğinize göre kapıların üzerindeki dijital ekrandan ayarlayabiliyorsunuz. Sıcaklık açısından gayet güzel. Kendi içerisinde lavabosu, el yıkama deterjanı ve 2 adet havlusu var. Ranza şeklinde 2 adet yatak var fakat üst katta yatan için büyük bir macera. Tabii ki üst kat bana kaldı hem çıkarken hem de inerken fazlasıyla zorlayıcı oluyor. Çarşaf, yastık kılıfı, yorgan ve battaniye gayet temiz diyebilirim çünkü teyzem de ben de alerjik insanlar olduğumuz için bizi rahatsız etmediyse kimseyi rahatsız etmeyecektir.

Lavabolar gayet temizdi, bizim ekibimiz de temiz kullandığı için hiçbir şekilde kötü kullanım denk gelmedi, havlu kağıtla ve tuvalet kağıtları da sık sık yenileniyor. Odada tek bir priz olduğu için eğer benim gibi hem bilgisayar hem telefon aktif olarak kullanıyorsanız çoklayıcı bir priz getirmenizi tavsiye ederim.

Doğu Ekspresi Dördüncü Gün

Bu sabah gözlerimizi Erzincan’da açtık. 07:00 gibi uyandım ve 08:00 gibi burada bizimle ilgilenecek olan rehberimiz bizi Erzincan garından aldı. Burada Girlevik Şelalesi’ne gidecektik fakat şelale yakınlarında kar ve buzlanma dolayısıyla yolda kalan araçlar yüzünden şelaleyi göremeden geri döndük. Şehir merkezine geri dönüp burada bakırcılar çarşısına geldik tabii ki bu kısım ben dahil birçok kişinin ilgisini çekmedi. 10:30 gibi tekrar trenimize geri dönüp yola koyulduk.

Bir sonraki durağımız Divriği oldu. Burada ilk olarak cam seyir terasına gittik, buranın manzarası gerçekten harikaydı. İkinci gittiğimiz yer Divriği Ulucamii oldu. Burası da restorasyon sürecinde olduğu için içine giremesek ve hikayesindeki namaz kılan ve kuran okuyan insan gölgelerini göremesek de mimarisi gerçekten büyüleyiciydi.

Buradan sonra buranın merkezine meşhur bir pilavcıya uğradık. Pilavı gerçekten muhteşemdir gerçekten yolu düşenler bu pilavı yemeden geri dönmemeliler (Bir porsiyon pilav 40 TL). Yarım saat mini bir yemek molasından sonra trenimize geri döndük şimdi 4 saatlik bir yolculuğumuz var ve Sivas’a geçiyoruz. 2,5 saatlik bir boşluğu yemek yemek ve çarşıda gezmek için değerlendireceğiz.

Sivas’ta mola verdik. Burada indikten sonra yine servis bizi karşıladı ve 2-3 tarihi yer gezdik fakat başımızda anlatım yapacak bir rehberimiz olmadığı için fotoğraf çekmek dışında çok bir anlamı olmadı. Daha sonra yemek yemek için Lezzetçim restaurantı tercih ettik. Buranın köftesinin meşhur olduğu söylendi ama ben köfteyi çok fazla sevdiğimi söyleyemeyeceğim. Köftenin porsiyonu 50 TL.

Evet ve trenin son gecesi, genel anlamda nasıl geçti diye merak ediyorsanız tren ve sıkışıklık beni aşırı derecede rahatsız etti çok rahat uyuduğumu söyleyemeyeceğim. Fakat ilk iki gün Kars ve Erzurum muhteşemdi. Trende de manzaralar büyüleyiciydi. Tren esnasında verdiğimiz molalarda da çok fazla beğendiğim bir yer olmadı. Dediğim gibi favori kısmım ilk iki gün oldu. En azından hiç denemedim ya da keşke demeyeceğim bir Doğu Ekspresinin sonuna geldik, umarım keyifle okumuşsundur mutlu günler. ⛄️

Ben bu geziye DNA tur ile katıldım, bilgi almak için onlarla da iletişime geçebilirsiniz. Bu gezi hakkında merak ettikleriniz ya da çektiğim daha fazla reels ve fotoğraf görmek için Instagram üzerinden @designbyselinalan ve @selinalans hesaplarını takip edebilirsiniz.

Bu geziyi düzenleyen Alpay Bey’e ve Kars-Erzumun boyunca bize eşlik eden sevgili rehberimiz Oğuzhan Bey’e de teşekkürlerimizi borç biliriz.

“Doğu Ekspresi Hakkında Her Şey” üzerine 1 yorum.

  1. Geri bildirim: Yıpranmış Saçlar İçin; Urban Care Argan Serisi - TarzFikirler

Bir cevap yazın