Geçtiğimiz günlerde uzun yıllardır Mozilla Firefox kullanmama rağmen Firefox üzerindeki oturum açma özelliğini kullanmadığımı farkettim. Ardından kullanırsam acaba bana neler katacak diye araştırmaya başladığımda Firefox Monitor servisi bu yazıyı yazmaya karar vermemi sağladı.
Araştırmalarım sonrasında Firefox un bize kolaylık olarak sunduğu 3 kadar faydalı servisi olduğunu gördüm. Hele ki aralarından bir tanesi bazı gerçekleri yüzüme vurdu diyebileceğim cinsten.
Bu olayı anlatmadan önce diğer Firefox servislerinden de biraz bahsedeyim.
Firefox Send
Büyük boyutlu dosya yükleme servisidir. Bu servislerin en bilineni Wetransfer ile kıyaslanacak olursa.

Firefox Send, kullanıcı girişi yapılmamış durumdayken 1 GB ancak kullanıcı girişi ile birlikte 2,5 GB a kadar dosya yüklemeye izin veriyor. Aynı zamanda parola korumalı olarak ta yükleme yapılabiliyor.
Ancak Wetransfer servisinin adından da anlaşılcağı üzere ek olarak mail gönderim desteği de var ve kullanıcı girişi yapılmamış olsa da standart 2 GB dosya gönderim desteği var.
Firefox Lockwise
Mozilla Firefox’un kullanmaya değer bir başka servisi daha Firefox Lockwise.

Şifreler konusunda takıntılı biri olarak söylemem gerekirse yıllardır Firefox için Lastpass eklentisini kullanmaktayım. Lastpass servisi sanal kasa olarak birçok gizli veriyi unutma derdinden sizi kurtarıyor.
Tam inceleme fırsatım olmadı ancak Firefox Lockwise kulanıcı girişi ile birlikte firefox üzerindeki bu şifre unutma derdinden sizi kutaracak gibi. Ben şimdilik verilerimi transfer etmedim ancak ileriye dönük ne olacağı belli olmaz.
Firefox Monitor
İşte geldik birçoğunuzda da bende yarattığı şaşkınlığı ve telaşı yaratacak servise yani Firefox Monitor servisine.
Peki nedir bu Firefox Monitor?

Benim neredeyse 2003 senesinden beri kullandığım bir E-Posta adresim var. İlk olarak o E-Posta adresimi kontrol ettim ve karşıma 9 adet web servisinin belirli dönemlerinde hacklenen veritabanları ile birlikte bu adresiminde veri ihlaline uğradığını gördüm.

Veri İhlali ne demek
Veri ihlali olarak bahsedilen şey şu,
Daha önce kayıt olduğunuz web servislerinin veritabanları belirli tarihlerde Hacklenmiş ve hack durumuna göre parolalarınız, E-Posta adresleriniz, kişisel bilgileriniz v.b. bazı kayıtlarınız bu kişilerin eline geçmiş demek oluyor.
Hacker çoğunlukla bu bilgileri bireysel olarak kullanmaz çünkü bahsi geçen veri tabanı büyüklükleri zaman zaman milyonlarca kaydı buluyor. Bu sebeple bu kişilerin amacı genellikle bu servislerin güvenlik zayılıklarını öne çıkararak bu servisleri uyarmak ya da karşılığında ödül parası almak.
Tabi ki bu iyi ihtimal! (Kötü niyetli kişilerin elinde geçme ihtimali yüksek).
Yakın zamanlarda bu veriler genellikle Sexortion (Cinsel içerikli kişisel görüntüleri kullanarak korkutma) diye adlandırılan bir şantaj yöntemi için çokça kullanılmaya başlandı.
Firefox Monitor servisi üzerinden siz de E-Posta adreslerinizi kontrol edip eğer herhangi bir veri ihlaline kurban gitmişse ona göre şifre değişikliği ya da benzer önlemlere gidebilirsiniz.
Genel yazar ve çizer
Geri bildirim: Spam Maillerden Nasıl Kurtulurum? - TarzFikirler